Este mapa que enceta una nova col·lecció de mapes comarcals és la màxima expressió del nostre caràcter autònom i més reivindicatiu. Està fet amb molt d’amor i estima. Per això cal agrair especialment a totes les persones i entitats que han participat i han col·laborat de manera desinteressada, però sobretot als ajuntaments i mancomunitats per la seua implicació, per ser la nostra herència actual de l’administració local que fa 700 anys ja pensava en clau comarcal.
Parlar del Maestrat com a poble és parlar d’una societat rural (agrària i ramadera) que des de fa més de 700 anys mostra una voluntat d’existir (i per tant d’organitzar-se) que va més enllà de la voluntat política que emana de les nostres institucions d’autogovern. Esta “voluntat d’existir” és la que va portar els nostres avantpassats a fer del nostre territori una zona de frontera, amb la creació d’un sistema de defensa de castells (Ares, Xivert, Cervera, Peníscola, Culla, les Coves de Vinromà, el Boi), a més d’establir un sistema administratiu auto organitzat (les Setenes) que gestionava i planificava els seus respectius territoris, amb una elevada autonomia dins dels senyorius de l’antic Regne de València. Recordem que al Maestrat existien les Setenes (agrupacions de set viles): la Setena de Culla (Culla, Benassal, Vilar de Canes, la Torre d’en Besora, Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat); la Setena de les Coves (les Coves de Vinromà, la Torre d’en Doménec, Vilanova d’Alcolea, la Serratella, Albocàsser, Tírig, la Salzadella) i la Setena de Cervera (Cervera del Maestrat, Sant Mateu, Xert, Canet lo Roig, Rossell, Traiguera, la Jana, Càlig).
Bei Bestellung über unseren Webshop kommen ausschließlich Endkundenpreise zur Anwendung und eine nachträgliche Korrektur ist leider nicht möglich.
Ihr Team von freytag & berndt